Stravenkový paušál

Jedním z nejčastějších firemních benefitů bývají stravenky, kterými můžete platit oběd nebo potraviny v obchodech. Zatím existují dvě jejich varianty – papírová forma a elektronická nabíjecí karta. Poslední možností zlevňující oběd zaměstnancům byly firmou dotované závodní jídelny. Začátkem roku přišel další – tzv. stravenkový paušál.

Proč firmy podporují stravenky

Původním důvodem k zavedení stravenek bylo zvýšení motivace zaměstnanců, aby chodili pravidelně na oběd, a tím dělali něco pro své zdraví. Stravenkami můžete platit jídlo a nealkoholické nápoje, a to i v obchodech s potravinami (pokud tuto formu platby umožňují a také záleží, do jaké výše nebo počtu kusů papírových poukázek). U elektronických nabitých karet je výhoda v tom, že platíte přesnou částku, nemusíte počítat a doplácet v korunách, nebo naopak utrácet nevyužité peníze.

Co je stravenkový paušál?

Jedná se o finanční částku, která má být připočtena ke mzdě zaměstnance a ten s ní může naložit libovolně. Tato částka se nebude danit, což je výhoda jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Administrativa kolem paušálu by měla být mnohem jednodušší než u stravenek. Předpokládá se tak, že tento benefit začnou nabízet i menší firmy, pro které by dosud stravenky byly velkou zátěží.

Nevýhody stravenkového paušálu

Nevýhodou může být, že zaměstnavatel může část mzdy převést na tento paušál, který se nedaní, a tak v podstatě podvodně jednat. Dále se sníží motivace zaměstnanců utratit tyto peníze za jídlo, resp. obědy o polední pauze. Restaurace ale pokles zájmu o polední menu neočekávají. Navíc by se podnikům ulevilo, protože by nemusely platit provize společnostem, které stravenky vydávají a restaurace, které stravenky nepřijímají, by nebyly v nevýhodě.

Výhody stravenkového paušálu

Částka se bude vypočítávat z odpracovaných dnů a zaměstnanec si tak může přijít až na 1500 měsíčně ve „stravovném“. Navíc si nebude muset hlídat platnost stravenky. Často se stávalo, že mnoho stravenek propadlo, protože je zaměstnanci do konce roku nestihli utratit. Navíc nehrozí žádná kontrola, zda částka byla skutečně utracena za jídlo, jednoduše se vychází z průměrné částky, kterou lidé za jídlo měsíčně utratí (příspěvek jí zdaleka nedosahuje, a proto není nutné nákup potravin dokládat).

Další dobrou zprávou je, že o tyto peníze nepřijdou ani lidé v exekuci, protože se jedná o nenárokový benefit stejně jako klasická či elektronická forma stravenek.

Veronika Poslušná
ManpowerGroup